W wydarzeniu uczestniczy Bogdan Dyjuk, członek zarządu województwa, który podkreślił znaczenie pielęgnowania lokalnych tradycji kulinarnych oraz wspierania rodzinnych gospodarstw i manufaktur.
Program rozpoczął się o godz. 13:30 od podsumowania roku oraz wystąpienia dr hab. Karoliny Buczkowskiej-Gołąbek – prezeski Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej – dotyczącego budowania wartości podlaskiej „pamiątki kulinarnej”.
O godz. 15:00 odbyła się debata „Producent–Instytucja–Konsument”, po której uczestnicy wspólnie podsumowali wnioski ze spotkania.
Punktem finałowym dzisiejszego wydarzenia będzie uroczyste wręczenie zaświadczeń PCPL, zaplanowane na godz. 19:00. Otrzyma je ponad 30 podmiotów – gospodarstw rolnych, pasiek, wędzarni, restauracji, producentów żywności i kosmetyków naturalnych – których działalność od lat promuje wyjątkowe dziedzictwo kulinarne i rzemieślnicze Podlasia.




























Napisz komentarz
Komentarze