Wyróżnienia przyznano za: Porzeczkówkę, Skruzdelynas, Kawał Mięcha, Podlaskie hałuszki, Kapustę kiszoną Dzuków, a także Raczankę z Filipowa i Babie uszy z okrasą i sosem pokrzywowym. Nagrodzone potrawy zaprezentowano w poniedziałek, 27 października, w przerwie obrad 18. sesji Sejmiku Województwa Podlaskiego.
Podziękowanie dla strażników podlaskiego smaku
– Chcę dziś państwu powiedzieć wielkie dziękuję, bo dzięki waszej pracy nasza podlaska tradycja jest promowana w całym kraju. To dzięki waszym produktom turyści przyjeżdżają do naszego regionu, szukając tego, co najlepsze na podlaskich stołach – mówił podczas uroczystości marszałek Łukasz Prokorym.
Województwo Podlaskie od wielu lat aktywnie uczestniczy w konkursie jako współorganizator, wspierając lokalnych wytwórców za pośrednictwem Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego. Jak podkreślił członek zarządu województwa odpowiedzialny m.in. za rolnictwo, Bogdan Dyjuk, tegoroczne sukcesy potwierdzają słuszność decyzji o usamodzielnieniu tej instytucji:
– „Perły” 2025 umacniają markę podlaskiej kuchni. To dowód, że decyzja o powołaniu samodzielnego Centrum była właściwa – podlaskie produkty to dziś rozpoznawalna marka w całej Polsce.
Do gratulacji dołączyli przewodniczący sejmiku Cezary Cieślukowski oraz radni wojewódzcy, podkreślając dumę z mieszkańców regionu. Wspólne gratulacje złożyli również przedstawiciele Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
– Produkty certyfikowane to nasza siła, szansa i tarcza. Województwo Podlaskie będzie nadal wspierało tego typu działania – zaznaczył radny Stanisław Derehajło.
Smaki z tradycją
Wśród tegorocznych laureatów znalazły się zarówno dobrze znane potrawy, jak i rzadkie specjały z pogranicza kultur.
- Podlaskie hałuszki (hałoczki) przygotowała Barbara Andrejuk, która podkreśla, że to potrawa z dzieciństwa, wpisana już na Listę Produktów Tradycyjnych.
- Kapustę kiszoną Dzuków zaprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach, a Raczankę z Filipowa i Babie uszy z okrasą i sosem pokrzywowym – KGW „Sami Swoi” z Filipowa.
- Firma „Dażynka” WAW. SP ZO.O. otrzymała nagrodę za produkt Kawał Mięcha, wytwarzany bez konserwantów, wyłącznie z solą i przy użyciu naturalnych metod pasteryzacji.
- Porzeczkówką pochwaliła się Alicja Sienkiewicz-Dawidowska z KGW w Rudzie, zdradzając, że receptura sięga lat 80. i zawiera m.in. goździki oraz laskę wanilii.
76 Pereł dla Podlasia
Od początku istnienia konkursu produkty z naszego województwa zdobyły już łącznie 76 Pereł. Każda z nich to dowód uznania dla pracy lokalnych producentów, którzy z pasją kultywują tradycję i przekazują kulinarne dziedzictwo kolejnym pokoleniom.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest nieprzerwanie od 2000 roku. Nagroda „Perła” przyznawana jest lokalnym produktom spożywczym wyróżniającym się jakością, smakiem i autentycznością, zachowującym historię i tradycję regionu, z którego pochodzą.

























Napisz komentarz
Komentarze