Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Podlascy producenci z sześcioma „Perłami 2025”

Podlaskie smaki po raz kolejny zachwyciły jurorów ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W tegorocznej edycji, podczas gali podsumowującej, producenci z naszego województwa zdobyli aż sześć prestiżowych nagród „Perła 2025”.
  • Źródło: Podlaskie.eu
Kliknij aby odtworzyć

Wyróżnienia przyznano za: Porzeczkówkę, Skruzdelynas, Kawał Mięcha, Podlaskie hałuszki, Kapustę kiszoną Dzuków, a także Raczankę z Filipowa i Babie uszy z okrasą i sosem pokrzywowym. Nagrodzone potrawy zaprezentowano w poniedziałek, 27 października, w przerwie obrad 18. sesji Sejmiku Województwa Podlaskiego.

Podziękowanie dla strażników podlaskiego smaku

Chcę dziś państwu powiedzieć wielkie dziękuję, bo dzięki waszej pracy nasza podlaska tradycja jest promowana w całym kraju. To dzięki waszym produktom turyści przyjeżdżają do naszego regionu, szukając tego, co najlepsze na podlaskich stołach – mówił podczas uroczystości marszałek Łukasz Prokorym.

Województwo Podlaskie od wielu lat aktywnie uczestniczy w konkursie jako współorganizator, wspierając lokalnych wytwórców za pośrednictwem Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego. Jak podkreślił członek zarządu województwa odpowiedzialny m.in. za rolnictwo, Bogdan Dyjuk, tegoroczne sukcesy potwierdzają słuszność decyzji o usamodzielnieniu tej instytucji:
„Perły” 2025 umacniają markę podlaskiej kuchni. To dowód, że decyzja o powołaniu samodzielnego Centrum była właściwa – podlaskie produkty to dziś rozpoznawalna marka w całej Polsce.

Do gratulacji dołączyli przewodniczący sejmiku Cezary Cieślukowski oraz radni wojewódzcy, podkreślając dumę z mieszkańców regionu. Wspólne gratulacje złożyli również przedstawiciele Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Produkty certyfikowane to nasza siła, szansa i tarcza. Województwo Podlaskie będzie nadal wspierało tego typu działania – zaznaczył radny Stanisław Derehajło.

Smaki z tradycją

Wśród tegorocznych laureatów znalazły się zarówno dobrze znane potrawy, jak i rzadkie specjały z pogranicza kultur.

  • Podlaskie hałuszki (hałoczki) przygotowała Barbara Andrejuk, która podkreśla, że to potrawa z dzieciństwa, wpisana już na Listę Produktów Tradycyjnych.
  • Kapustę kiszoną Dzuków zaprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach, a Raczankę z Filipowa i Babie uszy z okrasą i sosem pokrzywowymKGW „Sami Swoi” z Filipowa.
  • Firma „Dażynka” WAW. SP ZO.O. otrzymała nagrodę za produkt Kawał Mięcha, wytwarzany bez konserwantów, wyłącznie z solą i przy użyciu naturalnych metod pasteryzacji.
  • Porzeczkówką pochwaliła się Alicja Sienkiewicz-Dawidowska z KGW w Rudzie, zdradzając, że receptura sięga lat 80. i zawiera m.in. goździki oraz laskę wanilii.

76 Pereł dla Podlasia

Od początku istnienia konkursu produkty z naszego województwa zdobyły już łącznie 76 Pereł. Każda z nich to dowód uznania dla pracy lokalnych producentów, którzy z pasją kultywują tradycję i przekazują kulinarne dziedzictwo kolejnym pokoleniom.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest nieprzerwanie od 2000 roku. Nagroda „Perła” przyznawana jest lokalnym produktom spożywczym wyróżniającym się jakością, smakiem i autentycznością, zachowującym historię i tradycję regionu, z którego pochodzą.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: jacekTreść komentarza: Oni te perfumy kradli żeby potem sprzedawać na olx i vintedData dodania komentarza: 2.11.2025, 20:56Źródło komentarza: 🚔 Wspólnie okradali sklepy – suwalscy policjanci zatrzymali dwóch recydywistówAutor komentarza: MagdaTreść komentarza: Zenujace sa te artykuly pisane przez chatgpt. Nie podpisuj sie ciszewski ze to ty pisales bo nie jestes autorem. Zdania nie potrafisz sklecic bez chata gpt.Data dodania komentarza: 1.11.2025, 21:53Źródło komentarza: 🚨 Bohaterska akcja policjantek w Sejnach. Niestety mężczyzny nie udało się uratować 💔Autor komentarza: PiotrTreść komentarza: Radość wielką jak patrzy się na takie rzeczyData dodania komentarza: 27.10.2025, 18:10Źródło komentarza: 🌾 Pierwszy mural w Gminie Jeleniewo już gotowy! Malesowizna z nową atrakcją turystycznąAutor komentarza: Lucyna wasilewskaTreść komentarza: Prawo karne w tym zakresie powinno być bardziej rygorystyczne wobec osób próbujących nielegalnego przekroczenia granicy - dlaczego tego nie ma????? Użycie broni przez funkcjonariuszy straży granicznej wobec nieproszonych, agresywnych "gości" powinno być jak najbardziej uzasadnione. Jeżeli tak się nie dzieje, jeżeli straż graniczna ma bardzo ograniczone prawa w zakresie obrony granic to jaki sens ma wysyłanie straży w celu patrolowania????? Jestem laikiem, takie jest moje zdanie ale widzę tu ogromną luke w prawie karnym i przepisach dot. obrony. Dziękuję panom funkcjonariuszom za odważna i patriotyczna postawę w ich jakże niebezpiecznej pracy. ♥️🇵🇱♥️🇵🇱♥️🇵🇱Data dodania komentarza: 27.10.2025, 07:14Źródło komentarza: Niespokojna doba na granicy. Kolejne próby nielegalnego przekroczenia granicy polsko-białoruskiej 🚧🇵🇱Autor komentarza: Janusz Trzciński.Treść komentarza: Brawo Panie Sołtysie, świetna inicjatywa. Ukłony !Data dodania komentarza: 27.10.2025, 01:13Źródło komentarza: 🌾 Pierwszy mural w Gminie Jeleniewo już gotowy! Malesowizna z nową atrakcją turystycznąAutor komentarza: anonimTreść komentarza: brawo tak trzebaData dodania komentarza: 25.10.2025, 22:17Źródło komentarza: 🚨 Skoordynowana akcja służb na Warmii i Mazurach! CBŚP i Żandarmeria rozbiły jeden z największych gangów narkotykowych w regionie