Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

II Spotkanie Producentów Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego

To było prawdziwe święto pasji, tradycji i dobrego smaku. 2 października, w gościnnych murach Bielskiego Ośrodka Kultury, spotkali się producenci z całego regionu, tworzący wyjątkową żywność opartą na lokalnych surowcach i sprawdzonych, często wielopokoleniowych recepturach.
  • Źródło: Podlaskie.eu

Dziękujemy wam za waszą pracę, pasję, twórczość, za kultywowanie tradycji. Wasze produkty są magnesem przyciągającym turystów do naszego regionu – podkreślił marszałek województwa Łukasz Prokorym, otwierając uroczystość.

W wydarzeniu wzięli udział również:
🔹 wicemarszałek Marek Malinowski
🔹 członek zarządu województwa Bogdan Dyjuk
🔹 sekretarz województwa Monika Kondratowicz
🔹 dyrektor biura PCPL Magdalena Tymińska
🔹 oraz przedstawiciele sejmiku województwa: Łukasz Nazarko, Jerzy Leszczyński, Stanisław Derehajło, Mikołaj Janowski.


Lokalność, która łączy

Spotkanie miało charakter nie tylko uroczysty, ale też integracyjny i praktyczny.
To już drugie takie wydarzenie w tym roku – pierwsze odbyło się wiosną w Operze i Filharmonii Podlaskiej, udowadniając, jak ważna jest współpraca i wymiana doświadczeń wśród producentów.

Tym razem, 2 października, uroczystość odbyła się w sali widowiskowo-kinowej Bielskiego Ośrodka Kultury. Podczas wydarzenia do grona zrzeszonych w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego (PCPL) dołączyli kolejni producenci, którzy otrzymali oficjalne zaświadczenia PCPL.

Obecnie baza skupia już ponad 200 producentów z całego województwa podlaskiego – wytwarzają oni m.in. miody, sery, wędliny, napoje i inne produkty spożywcze najwyższej jakości.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze