Tradycja i smak wizytówką regionu
Marszałek województwa podlaskiego Łukasz Prokorym podkreślił podczas wydarzenia ogromne znaczenie lokalnych produktów dla promocji regionu:
– To są produkty, po które przyjeżdżają turyści, chcąc poczuć smaki i zapachy naszego województwa. To, co mamy najpiękniejszego w Podlaskiem, to właśnie tradycyjna kuchnia i praca lokalnych wytwórców. Dziękuję za Wasze zaangażowanie i życzę dalszej satysfakcji z tego, co tworzycie – mówił marszałek.
Z kolei członek zarządu województwa Bogdan Dyjuk zaznaczył, że potrawy i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie stanowią wyjątkową wartość:
– Nasze produkty lokalne to nasza duma i wyróżnik na tle całej Polski. Dzięki nim Podlaskie jest nie tylko gościnne, ale i smaczne.
Gratulacje uczestnikom przekazał także Jacek Piorunek, podkreślając, że cieszy się, iż konkurs odbywa się właśnie na ziemi łomżyńskiej.
Kategorie i rywalizacja
W tegorocznej edycji komisja konkursowa oceniła 62 produkty i 12 zestawów potraw regionalnych. Tradycyjnie uczestnicy rywalizowali w czterech głównych kategoriach:
- produkty i przetwory pochodzenia roślinnego,
- produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego,
- napoje regionalne,
- inne produkty regionalne.
Po raz czwarty przyznano również nagrody w specjalnej kategorii „Od pola do stołu”, stworzonej przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, skierowanej do rolników prowadzących sprzedaż bezpośrednią.
Nowością była kategoria „Potrawa regionalna”, w której dwuosobowe zespoły przygotowywały dwa dania – zupę lub przystawkę oraz danie główne. Zwycięzcy tego etapu wezmą udział w ogólnopolskim finale.
Podlaskie smaki nominowane do „Perły” 2025
Do finału ogólnopolskiego zakwalifikowały się następujące specjały z województwa podlaskiego:
- Kawał mięcha – firma Dażynka z Rotek,
- Kapusta kiszona w główkach – KGW Przystawańce,
- Mrowisko – firma Raguolis,
- Ciasto z rabarbarem – KGW z Radziłowa,
- Nalewka z czerwonej porzeczki – KGW w Rudzie,
- Podlaskie Hałukszki – Barbara Andrejuk,
- Kiszka ziemniaczana z krwią – KGW Zielona Dolina w Moszczonie Królewskiej,
- Raczanka i Babie uszy z okrasą i sosem – KGW „Sami Swoi” z Filipowa.
W kategorii „Od pola do stołu” zwyciężyła Zagroda pod lasem w Koźlikach Moniki Szymczukiewicz za wyroby z mleka owczego. Z kolei najlepszą potrawę regionalną przygotowało KGW „Sami Swoi” z Filipowa, prezentując Raczankę oraz Babie uszy z sosem pokrzywowym.
Organizatorzy i goście
Organizatorami konkursu były: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
W wydarzeniu uczestniczyli m.in.:
- Stefan Krajewski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
- Grażyna Kurpińska i Dominik Orłowski – przedstawiciele Izby,
- Agnieszka Zawistowska, dyrektor OT KOWR w Białymstoku,
- Magdalena Tymińska, dyrektor Biura Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego,
- Tadeusz Kruszewski i Katarzyna Pawlak-Zaręba z PODR w Szepietowie,
- Joanna Czarkowska, koordynator sekcji wiejskiego gospodarstwa domowego i agroturystyki,
- Sławomir Łomotowski, dyrektor szkoły w Marianowie,
- bloger i autor książek kulinarnych Paweł Ochman (veganon.pl),
- przedstawiciele urzędu marszałkowskiego: Paweł Dzienis i Ewa Supronowicz.
Smaki Podlasia z szansą na „Perłę”
Podlaskie specjały nie tylko promują lokalną kuchnię, ale również budują kulinarną markę regionu w skali ogólnopolskiej. Zwycięzcy z Marianowa powalczą teraz o prestiżową nagrodę „Perła” 2025, która zostanie przyznana podczas finału w Poznaniu.
Napisz komentarz
Komentarze