Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów: Podlaskie smaki w drodze po „Perłę” 2025

29 sierpnia 2025 roku w Zespole Szkół Kształcenia Rolniczego w Marianowie odbyły się regionalne eliminacje 24. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wydarzenie zgromadziło przedstawicieli kół gospodyń wiejskich, lokalnych producentów i pasjonatów tradycyjnej kuchni podlaskiej, a także samorządowców i instytucje wspierające rozwój rolnictwa.
  • Źródło: Podlaskie.eu

Tradycja i smak wizytówką regionu

Marszałek województwa podlaskiego Łukasz Prokorym podkreślił podczas wydarzenia ogromne znaczenie lokalnych produktów dla promocji regionu:

– To są produkty, po które przyjeżdżają turyści, chcąc poczuć smaki i zapachy naszego województwa. To, co mamy najpiękniejszego w Podlaskiem, to właśnie tradycyjna kuchnia i praca lokalnych wytwórców. Dziękuję za Wasze zaangażowanie i życzę dalszej satysfakcji z tego, co tworzycie – mówił marszałek.

Z kolei członek zarządu województwa Bogdan Dyjuk zaznaczył, że potrawy i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie stanowią wyjątkową wartość:

– Nasze produkty lokalne to nasza duma i wyróżnik na tle całej Polski. Dzięki nim Podlaskie jest nie tylko gościnne, ale i smaczne.

Gratulacje uczestnikom przekazał także Jacek Piorunek, podkreślając, że cieszy się, iż konkurs odbywa się właśnie na ziemi łomżyńskiej.

Kategorie i rywalizacja

W tegorocznej edycji komisja konkursowa oceniła 62 produkty i 12 zestawów potraw regionalnych. Tradycyjnie uczestnicy rywalizowali w czterech głównych kategoriach:

  • produkty i przetwory pochodzenia roślinnego,
  • produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego,
  • napoje regionalne,
  • inne produkty regionalne.

Po raz czwarty przyznano również nagrody w specjalnej kategorii „Od pola do stołu”, stworzonej przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, skierowanej do rolników prowadzących sprzedaż bezpośrednią.

Nowością była kategoria „Potrawa regionalna”, w której dwuosobowe zespoły przygotowywały dwa dania – zupę lub przystawkę oraz danie główne. Zwycięzcy tego etapu wezmą udział w ogólnopolskim finale.

Podlaskie smaki nominowane do „Perły” 2025

Do finału ogólnopolskiego zakwalifikowały się następujące specjały z województwa podlaskiego:

  • Kawał mięcha – firma Dażynka z Rotek,
  • Kapusta kiszona w główkach – KGW Przystawańce,
  • Mrowisko – firma Raguolis,
  • Ciasto z rabarbarem – KGW z Radziłowa,
  • Nalewka z czerwonej porzeczki – KGW w Rudzie,
  • Podlaskie Hałukszki – Barbara Andrejuk,
  • Kiszka ziemniaczana z krwią – KGW Zielona Dolina w Moszczonie Królewskiej,
  • Raczanka i Babie uszy z okrasą i sosem – KGW „Sami Swoi” z Filipowa.

W kategorii „Od pola do stołu” zwyciężyła Zagroda pod lasem w Koźlikach Moniki Szymczukiewicz za wyroby z mleka owczego. Z kolei najlepszą potrawę regionalną przygotowało KGW „Sami Swoi” z Filipowa, prezentując Raczankę oraz Babie uszy z sosem pokrzywowym.

Organizatorzy i goście

Organizatorami konkursu były: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

W wydarzeniu uczestniczyli m.in.:

  • Stefan Krajewski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
  • Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
  • Grażyna Kurpińska i Dominik Orłowski – przedstawiciele Izby,
  • Agnieszka Zawistowska, dyrektor OT KOWR w Białymstoku,
  • Magdalena Tymińska, dyrektor Biura Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego,
  • Tadeusz Kruszewski i Katarzyna Pawlak-Zaręba z PODR w Szepietowie,
  • Joanna Czarkowska, koordynator sekcji wiejskiego gospodarstwa domowego i agroturystyki,
  • Sławomir Łomotowski, dyrektor szkoły w Marianowie,
  • bloger i autor książek kulinarnych Paweł Ochman (veganon.pl),
  • przedstawiciele urzędu marszałkowskiego: Paweł Dzienis i Ewa Supronowicz.

Smaki Podlasia z szansą na „Perłę”

Podlaskie specjały nie tylko promują lokalną kuchnię, ale również budują kulinarną markę regionu w skali ogólnopolskiej. Zwycięzcy z Marianowa powalczą teraz o prestiżową nagrodę „Perła” 2025, która zostanie przyznana podczas finału w Poznaniu.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: jacekTreść komentarza: Oni te perfumy kradli żeby potem sprzedawać na olx i vintedData dodania komentarza: 2.11.2025, 20:56Źródło komentarza: 🚔 Wspólnie okradali sklepy – suwalscy policjanci zatrzymali dwóch recydywistówAutor komentarza: PiotrTreść komentarza: Radość wielką jak patrzy się na takie rzeczyData dodania komentarza: 27.10.2025, 18:10Źródło komentarza: 🌾 Pierwszy mural w Gminie Jeleniewo już gotowy! Malesowizna z nową atrakcją turystycznąAutor komentarza: Lucyna wasilewskaTreść komentarza: Prawo karne w tym zakresie powinno być bardziej rygorystyczne wobec osób próbujących nielegalnego przekroczenia granicy - dlaczego tego nie ma????? Użycie broni przez funkcjonariuszy straży granicznej wobec nieproszonych, agresywnych "gości" powinno być jak najbardziej uzasadnione. Jeżeli tak się nie dzieje, jeżeli straż graniczna ma bardzo ograniczone prawa w zakresie obrony granic to jaki sens ma wysyłanie straży w celu patrolowania????? Jestem laikiem, takie jest moje zdanie ale widzę tu ogromną luke w prawie karnym i przepisach dot. obrony. Dziękuję panom funkcjonariuszom za odważna i patriotyczna postawę w ich jakże niebezpiecznej pracy. ♥️🇵🇱♥️🇵🇱♥️🇵🇱Data dodania komentarza: 27.10.2025, 07:14Źródło komentarza: Niespokojna doba na granicy. Kolejne próby nielegalnego przekroczenia granicy polsko-białoruskiej 🚧🇵🇱Autor komentarza: Janusz Trzciński.Treść komentarza: Brawo Panie Sołtysie, świetna inicjatywa. Ukłony !Data dodania komentarza: 27.10.2025, 01:13Źródło komentarza: 🌾 Pierwszy mural w Gminie Jeleniewo już gotowy! Malesowizna z nową atrakcją turystycznąAutor komentarza: anonimTreść komentarza: brawo tak trzebaData dodania komentarza: 25.10.2025, 22:17Źródło komentarza: 🚨 Skoordynowana akcja służb na Warmii i Mazurach! CBŚP i Żandarmeria rozbiły jeden z największych gangów narkotykowych w regionieAutor komentarza: Mieszkanka SuwałkTreść komentarza: Ci co jeżdżą hulajnogą nie uważają przejazdu przez pasy i na ścieżkach rowerowych szybka jazda ich do jest nie bezpieczna na ulicy a także na chodnikach bardziej powinna policja zwracać uwagę na to nie długo będzie strach chodnikiem chodzić trzeba coś z tym zrobić ile wydatków jest przez te chulaj nogiData dodania komentarza: 25.10.2025, 13:51Źródło komentarza: 🚨 Potrącenie na ul. Noniewicza w Suwałkach! Hulajnoga zderzyła się z samochodem 🚗🛴