Za stołem – pełnym lokalnych smaków i niezwykłych kompozycji – stanęli mistrzowie kuchni:
👨🍳 Bogdan Mróz, szef kuchni restauracji Tatarak w Suwałkach
👩🍳 Marzena Karawiecka, specjalistka od regionalnych słodkości
👨🍳 Marcin Budynek z augustowskiej Tawerny Fisza
👩🌾 oraz niezastąpione Koło Gospodyń Wiejskich
W menu pojawiły się m.in.:
🥣 ekologiczna pszenica z warzywami i chili w mleczku kokosowym
🍖 aromatyczny gulasz z jelenia z warzywami – autorska propozycja Bogdana Mroza
oraz pyszne, słodkie perełki przygotowane przez Marzenę Karawiecką.
👩🍳 Wydarzenie zorganizowała Katarzyna Bosacka, która od lat łączy kulinaria z literaturą. – Co roku wystawiam na WOŚP kolacje literackie. Zaczęło się od Mickiewicza, potem był Sienkiewicz, Gombrowicz, Szymborska… teraz czas na Miłosza – opowiadała Bosacka. Ostatnia licytacja jednej z takich kolacji przyniosła aż 12 tysięcy złotych!
🎙️ Kolacja miała też wymiar edukacyjny – goście mogli wysłuchać inspirujących opowieści o Czesławie Miłoszu, jego życiu, twórczości i miejscu, które tak mocno wpisało się w jego biografię. Przewodnikami po duchu poety byli gospodarze Dworu – Małgorzata i Krzysztof Czyżewscy.
🎓 W wydarzeniu wzięła udział także młodzież z Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego w Suwałkach, wspierając obsługę pod czujnym okiem Marty Urbanowicz – co dodało wieczorowi szczególnego uroku i rodzinnej atmosfery.
To była kolacja, która poruszyła zmysły, serca i umysły. ❤️📚🍽️
Napisz komentarz
Komentarze