Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Podlaskie smaki znów na podium! 🏆🍽️

Aż sześć pereł zdobyli producenci z naszego regionu w 24. finale ogólnopolskiego konkursu „Nasz Kulinarne Dziedzictwo”. To kolejny dowód na to, że Podlaskie to prawdziwa kraina wyjątkowych smaków i tradycji kulinarnych.
Podlaskie smaki znów na podium! 🏆🍽️

Źródło: https://podlaskie.eu

🥇 Zwycięzcy z Podlasia

Wśród nagrodzonych produktów znalazły się:

  • 🥩 Kawał mięcha – firma Dażynka – Nadbużańskie Smaki, Rotki (gm. Drohiczyn),
  • 🥬 Kapusta kiszona Dzuków – KGW Przystawańce (gm. Puńsk),
  • 🍯 Skruzdelynas – firma Raguolis (Puńsk),
  • 🍷 Nalewka z czerwonej porzeczki – KGW Ruda (gm. Krypno),
  • 🥔 Podlaskie hałuszki – Barbara Andrejuk,
  • 🥟 Raczanka z Filipowa i babie uszy z okrasą – KGW Sami Swoi (Filipów).

🗝 „Klucze do Polskiej Spiżarni 2025”

W trakcie finału wręczono również prestiżowe wyróżnienia za promocję i ochronę polskiego dziedzictwa kulinarnego.
„Klucze do Polskiej Spiżarni” otrzymali:

  • Iwona Krzyżanowska – zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP,
  • Danuta Bobin – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie,
  • Stefan Krajewski – minister rolnictwa, pochodzący z Zambrowa.

🌿 Smaki, które budują tożsamość

Podlaskie potrawy to nie tylko wyjątkowe produkty, ale też żywe świadectwo tradycji i historii regionu. Gratulujemy wszystkim laureatom i dziękujemy, że z pasją pielęgnują kulinarne dziedzictwo naszego województwa. ❤️



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze