🥇 Zwycięzcy z Podlasia
Wśród nagrodzonych produktów znalazły się:
- 🥩 Kawał mięcha – firma Dażynka – Nadbużańskie Smaki, Rotki (gm. Drohiczyn),
- 🥬 Kapusta kiszona Dzuków – KGW Przystawańce (gm. Puńsk),
- 🍯 Skruzdelynas – firma Raguolis (Puńsk),
- 🍷 Nalewka z czerwonej porzeczki – KGW Ruda (gm. Krypno),
- 🥔 Podlaskie hałuszki – Barbara Andrejuk,
- 🥟 Raczanka z Filipowa i babie uszy z okrasą – KGW Sami Swoi (Filipów).
🗝 „Klucze do Polskiej Spiżarni 2025”
W trakcie finału wręczono również prestiżowe wyróżnienia za promocję i ochronę polskiego dziedzictwa kulinarnego.
„Klucze do Polskiej Spiżarni” otrzymali:
- Iwona Krzyżanowska – zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP,
- Danuta Bobin – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie,
- Stefan Krajewski – minister rolnictwa, pochodzący z Zambrowa.
🌿 Smaki, które budują tożsamość
Podlaskie potrawy to nie tylko wyjątkowe produkty, ale też żywe świadectwo tradycji i historii regionu. Gratulujemy wszystkim laureatom i dziękujemy, że z pasją pielęgnują kulinarne dziedzictwo naszego województwa. ❤️
















Napisz komentarz
Komentarze