Spotkanie otworzył zastępca dyrektora Wigierskiego Parku Narodowego, a wprowadzenie na temat trzcinowisk wigierskich przedstawił dr Maciej Ambrosiewicz.
Część I – Trzcina w ujęciu ekologicznym
Pierwszy blok wystąpień poświęcony był znaczeniu ekologicznemu trzciny.
Dr hab. Dorota Zawadzka omówiła faunę trzcinowisk, zwracając uwagę na rolę tych siedlisk w zachowaniu różnorodności biologicznej.
Następnie mgr Mariusz Dziczkowski zaprezentował analizę zjawiska zarastania jeziora Wigry przez trzcinę, zwłaszcza w kontekście zwiększonej ilości biogenów w wodzie.
Ekologiczną część zamknęło wystąpienie mgr. Michała Osewskiego, który przedstawił relacje pomiędzy rybami a trzciną i wpływ tego ekosystemu na ichtiofaunę jeziora.
Po pierwszym bloku uczestnicy udali się na krótką przerwę kawową.
Część II – Trzcina w gospodarce i kulturze
Druga część seminarium skupiła się na praktycznych aspektach wykorzystania trzciny.
Prof. dr hab. Jerzy Uścinowicz zaprezentował inspirujące przykłady obecności trzciny w kulturze oraz jej znaczenie w tradycji regionu.
Kolejno Piotr Gwiazdowski omówił pozyskiwanie trzciny na przykładzie jeziora Wigry, a także – wspólnie z Maciejem Kotowiczem – przedstawił zastosowania trzciny jako materiału budowlanego.
Ostatnie wystąpienie należało do dr Anny Krupy, która zaprezentowała innowacyjne pustaki na bazie kompozytów cementowych z dodatkiem wypełniacza organicznego pozyskiwanego z trzciny.
Spotkanie zakończył wspólny lunch, który stał się okazją do rozmów, wymiany doświadczeń i nawiązania współpracy między specjalistami z różnych dziedzin.



































Napisz komentarz
Komentarze